Stema C.N. GH.ȘINCAI

 

Stema-familie-SincaiStema-CNGhSincai

 

Stema Colegiului Național Gheorghe Șincai

Stema heraldică a Colegiului Național “Gheorghe Șincai” aduce împreună simboluri care marchează tradiția performanței în educație, stabilită în secolul al XVIII-lea de către patronul spiritual al colegiului, și simboluri ale prezentului care năzuiește să continue această tradiție.

Gheorghe Șincai, născut într-o familie de nobili români din Transilvania, veniți din Țara Făgărașului, a folosit particula nobiliară atunci când și-a semnat lucrările sau documentele, după cum se poate remarca în manualul apărut la Blaj, în 1785:  „Îndreptare cătră aritmetică, alcătuită și întocmită pentru folosul și procopseala tuturor școalelor normălești a neamului românesc de Gheorghe Șincai de Șinca.

În lucrările sale, Gheorghe Șincai și-a exprimat intenția de a scrie pe larg despre originile nobiliare ale familiei sale și ale altor familii românești, dar, din păcate, n-a mai apucat s-o facă. Știm că tatăl său a fost un mic nobil în Mureș, că studiase sub episcopul român unit de Alba și Făgăraș, Ioan Patachi, și că un frate mai mare, pe numele său Ioan, căpitan în Regimentul român de graniță de la Bistrița Năsăud, a murit în 1795, în timpul campaniei de pe Rin, în războiul dintre Franța și Imperiul Habsburgic (A. Papiu Ilarian, Viața, operele și ideile lui Gheorghe Șincai din Șinca. Discurs de recepție în Academia Română”, 1869). Tradiția războinică a nobilimii române făgărășene și implicit a neamului Șincai de Șinca este reflectată în stema heraldică a familiei: un leu rampant de aur, înarmat cu o sabie, pe câmp negru (J. Siebmacher`s Grosses und allgemeines Wappenbuch, vierter Band, Theil XII Adel von Siebenbürgen, Nürnberg, Verlag v. Bauer u. Raspe, 1898).

Stema Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, creată de dr. Tudor-Radu Tiron, are următoarea descriere heraldică: scut tăiat; în prima parte, în câmp verde, fațada principală, de argint, a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”; în a doua parte, în câmp negru, un leu de aur, cu limbă roșie, cu coadă despicată, purtând o carte de argint, deschisă; deasupra scutului, o tocă neagră având marginea verde și  interiorul roșu. La baza scutului, deviza scrisă cu litere de aur, pe o eșarfă verde: „CINSTE, PERFORMANȚĂ, ONOARE”.

Iată și semnificația elementelor blazonului!

Clădirea colegiului este principalul element de identitate vizuală, în calitatea sa de monument arhitectural și de reper în peisajul capitalei, marcă a unei tradiții educaționale de peste un secol; leul este simbolul preluat din blazonul familiei Șincai de Șinca, pecetluind legătura dintre marele cărturar și colegiul care îi poartă numele, cartea, care înlocuiește sabia, este simbol al învățăturii, putere supremă a minții, iar toca timbrează stema instituției noastre de învățământ. Deviza reprezintă valorile pe care se construiește educația în Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. Această stemă heraldică a fost avizată la data de 16 februarie 2023 de către dr. Ileana Căzan, președinte al Comisiei Naționale de Heraldică și Sigilografie din cadrul Academiei Române.